Martha Stewart’s Project Apartment | New York, NY

DESIGNER SHOWHOUSES | MARTHA STEWART’S PROJECT APARTMENT

PHOTOGRAPHY:  PHILLIP ENNIS, RESIDENTIAL, INTERIOR PROJECTS

PHOTOGRAPHY: PHILLIP ENNIS, RESIDENTIAL, INTERIOR PROJECTS

COLUMN DESIGN NUMBERDesign #109

COLUMN DESIGN:  Authentic Replication wood. Roman Doric capitals & Ionic (Attic) base moldings / plinths.

COLUMN MATERIAL:  Architectural Wood.

COLUMN SIZE:  10″ x 7′-10″

PROJECT LOCATION:  New York, New York

PROJECT COMMENTS:  Martha Stewart is well-known for her design expertise, and it was a pleasure that her team of builders and architects chose Chadsworth’s Authentic Replication wood columns for her designer showhouse in New York City.  The column shafts are fluted, round & tapered.  The columns feature Roman Doric capitals with Ionic (Attic) base moldings / plinths.

 

Visit our online store at:

Country Living’s Designer Showhouse [1997] | Lake Bluff, IL

DESIGNER SHOWHOUSES | COUNTRY LIVING MAGAZINE’S DESIGNER SHOWHOUSE [1997]

lake-bluff-il-chadsworth

PHOTOGRAPHY:  JESSE WALKER, RESIDENTIAL, INTERIOR, SHOWHOUSES

PHOTOGRAPHY: JESSE WALKER, RESIDENTIAL, INTERIOR, SHOWHOUSES

COLUMN DESIGN NUMBERDesign #105

COLUMN DESIGN:  Authentic Replication wood. Fluted, round, tapered shafts with Roman Doric capitals and Roman Doric base moldings / plinths.

COLUMN MATERIAL:  Finger-Jointed Paint-Grade Wood.

COLUMN SIZE:  12″ x 8′

PROJECT LOCATION:  Lake Bluff, Illinois

PROJECT COMMENTS:  Chadsworth Columns provided (5) architectural Roman Doric fluted columns for a residential showhouse that was featured in the 1997 edition of Country Living Magazine.  The columns are positioned atop pedestals that help divide the room – a great alternative to walls.

 

Visit our online store at:

The National Guard Headquarters | Washington, D.C.

GOVERNMENT AMENITIES | NATIONAL GUARD HEADQUARTERS

national-guard-headquarters-chadsworth-1 national-guard-headquarters-chadsworth-2

PHOTOGRAPHY:  RON HAISFIELD, COMMERCIAL, INTERIOR, GOVERNMENT

PHOTOGRAPHY: RON HAISFIELD, COMMERCIAL, INTERIOR, GOVERNMENT

COLUMN DESIGN NUMBER:  Design #108

COLUMN DESIGN:  Authentic Replication (Architectural) wood columns.  Roman Doric capitals and Ionic (Attic) base moldings / plinths.

COLUMN MATERIAL:  Finger-Jointed Pine

COLUMN SIZE:  24″ x 20′

PROJECT LOCATION:  Washington, D.C.

PROJECT COMMENTS:  The United States National Guard continues to train tens of thousands of members, with the aim of protecting the United States and its citizens from disasters and threats.  If you have a chance to visit the National Guard Headquarters in Washington, D.C. – take a look at the large columns that are grouped around a statue.  The columns look like marble, but they are actually finger-jointed wood columns that were faux-finished to look like marble.

 

Visit our online store at:

Frederick Hobby Associates | Bedford, NY

PRIVATE DWELLINGS | FREDERICK HOBBY ASSOCIATES

PHOTOGRAPHY COURTESY OF:  FREDERICK HOBBY, EXTERIOR, RESIDENTIAL

PHOTOGRAPHY COURTESY OF: FREDERICK HOBBY, EXTERIOR, RESIDENTIAL

COLUMN DESIGN NUMBERDesign #121

COLUMN DESIGN:  Authentic Replication Wood.  Fluted (Ionic), tapered shafts.  Roman Corinthian capitals & Ionic (Attic) base moldings / plinths.

 

COLUMN MATERIAL:  Paint-Grade Redwood

 

COLUMN SIZE:  10″ x 9′

PROJECT LOCATION:  Bedford, NY

 

PROJECT COMMENTS:  This residential project features (4) front entrance columns made from a redwood material.  The column shafts were coated with asphaltum, and the plinths were made from our load-bearing aluminum material.  The columns have beautiful Roman Corinthian capitals.

Visit our online store at:

Principals of Pelli Clarke Pelli Choose Chadsworth

WHO CHOOSES CHADSWORTH COLUMNS FOR THEIR OWN HOME?

Restoration of Architects’ Home
By Principals at
Pelli Clarke Pelli Architects
New Haven, CT

 

*Designers of the world’s most recognizable buildings

 

From the World Financial Center in New York to the Petronas Towers in Malaysia and the International Finance Centre in Hong Kong, Pelli Clarke Pelli has had the great fortune to design many prestigious projects.  Our portfolio includes retail and mixed-use projects, academic buildings, libraries, museums, research centers, residences and master plans, and we have served private clients, businesses, institutions and government agencies.  Our work has received critical acclaim and hundreds of design awards, including the American Institute of Architects’ Firm Award, the highest honor for an architectural practice.  In 1995, the American Institute of Architects awarded Cesar Pelli the Gold Medal, its highest honor for an individual.  In 2004, the firm was given the Aga Khan Award for Architecture for the Petronas Towers.

 

For the past six years, two principals at PCPA have been doing a painstaking and loving restoration of their New Haven home, culminating in significant exterior work executed during the past year.  Chadsworth made a significant contribution to that effort.

 

The copy above was sourced from pcparch.com

 

BEFORE PICTURE

BEFORE PICTURE

BEFORE PICTURE

BEFORE PICTURE

BEFORE PICTURE

BEFORE PICTURE

AFTER PICTURE

AFTER PICTURE

AFTER PICTURE

AFTER PICTURE

 

Photos courtesy of:  Robert Narracci | Pelli Clarke Pelli Architects.

 
Moritz Spier House
Location:  New Haven, Connecticut
Year Built:  1895
Architects:  Brown & Von Beren
Style:  Georgian Revival

 

Consulting with Chadsworth, the architects chose a Scamozzi column capital, which was nearly an exact replica of the severely damaged originals at the main entrance.  Like much of the house, which had been neglected for many decades, the original capitals ultimately proved to be held together by 115 years of paint.  The capitals are a key feature of a strongly symmetrical façade, and the architects were grateful to remain true to the original design intent.  Brown & Von Beren Architects were very active in New Haven, and this house represents a late and rare example of very strict Georgian revival done in the East Rock neighborhood.  The original house owner, Moritz Spier, was a warm-hearted coal merchant known to have carried the accounts of hundreds of families through the many economic downturns of that period.  The house had few owners, and its highly detailed interior woodwork has thankfully remained unpainted.  Because of its large foyer and wide open central staircase, the geometry of the house helped it survive a trend of partitioning large houses into Yale graduate student apartments.  The current owners are pleased to bring this grand structure back to life.

For more information about the principal architects and the firm of Pelli Clarke Pelli Architects, please visit their web site at:

www.pcparch.com

 

Visit our online store at: